loading

MIT KELL TUDNI AZ EREDETISÉGVIZSGÁLATRÓL?

Az eredetiségvizsgálat olyan hatósági eljárás, mely szükséges a jármű új tulajdonosának nyilvántartásba vételéhez.

A közlekedési igazgatási eljárásban a járművek eredetiségvizsgálatának elvégzését a BM KANYVH által kiállított hatvan napnál nem régebbi határozattal kell igazolni. A jármű eredetiségvizsgálatának eredménye a közlekedési igazgatási eljárásban csak egyszer használható fel. A közlekedési igazgatási hatóság újabb eredetiségvizsgálat nélkül a tulajdonos, üzemben tartó vagy meghatalmazottja kérelmére hatósági bizonyítványt állíthat ki az eredetiségvizsgálati nyilvántartásból.

A külföldről belföldi üzemeltetés céljából behozott járművek eredetiségvizsgálata csak a jármű származásellenőrzés eredményéről szóló határozat jogerőre emelkedését követően végezhető el!


Az eredetiségvizsgálatot a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatallal (BM KANYVH) együttműködési megállapodást kötött közreműködők végzik, ilyen partner az Opel Duna is.

Az eredetiségvizsgálat a járművek azonosítóinak (nem a műszaki állapotának) és a jármű okmányainak vizsgálatára terjed ki.
 

MILYEN OKMÁNYOKAT KELL BEMUTATNI EREDETISÉGVIZSGÁLAT SORÁN?

A kérelmező személyi okmányát, vagy a meghatalmazott személyi okmányát és a meghatalmazást.

A hazai rendszámos jármű esetében a forgalmi engedélyt, vagy ezt helyettesítő hivatalos hatósági okmányt, és az új tulajdonos esetében adásvételi szerződést.

A külföldről behozott jármű esetében műszaki adatlapot, a külföldi forgalmi engedélyt, amennyiben van vámokmány, jogerős származásellenőrzési határozatot. 


A személygépkocsik előzetes eredetiségellenőrzésének elvégzéséért fizetendő díjak:

kis kategória (1400 ccm hengerűrtartalomig) 17.000 Ft
középkategória (1401-2000 ccm hengerűrtartalomig 18.500 Ft
felső kategória (2001 ccm hengerűrtartalom felett) 20.000 Ft

Kis tehergépkocsik (>3,5 t) előzetes eredetiségellenőrzéséért fizetendő díjak:

Kis tehergépkocsik (>3,5 t)                                        20.000 Ft 

 

promo  
Ugrás az oldal tetejére